Stemningsrapport fra NTN Instruktørkurs 6 - Selvforsvar

Submitted by
Antonie Cappelen
Publisert
9. desember 2021
Image

Endelig var det klart for litt nærkontakt og seminarer igjen!
Etter en lang og tung periode gjennom pandemien hvor iherdighet og ukuelig ånd virkelig har blitt satt på prøve, kunne Roy Rolstad sammen med sidekick Martin Knutsen, ønske velkommen til Instruktørkurs 6 – selvforsvar, i Arendal Taekwon-Do klubbs flotte lokaler.
arendal 

Med store forventninger, kanskje spesielt til selvforsvar mot kniv og stokk, var det mange brede glis og glade folk vi møtte i dojang tidlig lørdag formiddag 20. oktober. Ca 30 deltakere, hvor medlemmer fra de fleste klubber på sør og østlandet var representert.

Charyot!  Kyong ye!  Junbi!

Lite visste vi da at disse tre kommandoene skulle ha noen direkte sammenheng med selvforsvarstaktikk å gjøre. Dette er jo bare en del av vår etikette, og noe vi fleste gjør helt automatisk på alle treninger, uten å tenke noe videre på det. Vel, ikke nå lenger.

Etter en kjempegod felles oppvarming, ble det en rolig men superinteressant innledning til teorien og filosofien til selvforsvar i NTN. Selvforsvar er så mye mer enn bare selve teknikkene vi øver inn og lærer oss. Tenk om du kunne gjort noe som forhindret at du i det hele tatt havnet i en situasjon hvor du var nødt til å ta i bruk selvforsvarsteknikkene? Tenk om du kunne roet ned situasjonen, slik at det aldri kom noe fysisk angrep mot deg eller dine?
Vi var mange som digget dybden i dette kurset, og ikke minst hvordan instruktørene Roy og Martin, med sin tyngde fra yrkeslivet i kriminalomsorg og politi, bruker nettopp slike preventive taktikker hele tiden.

royogmartin


Charyot!  Kyong ye!  Junbi! Så enkelt, og så fantastisk i tråd med Tony Blaurs SPEAR system, som mesteparten av dette
selvforsvarskurset er hentet fra og bakt inn i vår stilart.

MEN! Vi kunne ikke sitte på gulvet hele helgen og bare ha teori, så vi ble etterhvert introdusert til noe vi alle har innebygd som en selvforsvarsteknikk, nemlig refleksbevegelser. Vi bruker alle dette helt instinktivt for å beskytte oss når det kommer en fare imot oss. Henda opp foran ansiktet og beskytte hodet. Denne bevegelsen ble benyttet gjennom hele helgen, nettopp fordi den er så rask og så naturlig.
Sammenligner man posisjonenen på hendene i denne refleksbevegelsen med andre kjente bevegelser vi bruker mye i taekwon-do, så er det nå plutselig kort vei fra f.eks. daebi makgi til å være i en meget god selvforsvarsposisjon.

roy


Parvis gikk vi gjennom forskjellige driller, og trinn for trinn lærte vi nye kombinasjoner. Hele tiden hadde instruktørene gode innspill og rettelser i detaljer dersom det ikke fungerte så bra, så vi fikk korrigert oss inn. Veldig moro når man ser hvor effektivt dette kan gjøres, selv med store kroppsforskjeller som høyde, vekt og styrke.
Under hele helgen var det viktig å «be a good bad guy», slik at øvelsene og drillene ble så realistiske som mulig. Når man får smake på «sweet spot» gjentatte ganger under drillene, så er det fare for å bli litt sår og forslått, et bevis på at disse teknikkene virker svært bra.

Med masse ny kunnskap, og litt såre kropper etter første kursdag, var det svært hyggelig å kunne møtes til en sosial aften med god mat og drikke på Symposium restaurant. Mange i TKD familien kjenner hverandre litt fra før gjennom konkurranser og tidligere seminarer, men det er alltid ekstra hyggelig å kunne samles til bords og bli enda bedre kjent med hverandre, også utenom taekwon-do prat. Uten tvil noe som gjør slike seminarer ekstra populært, da det ikke bare gjør at man får mer innsikt i hverandres taekwon-do reise, men det gjør at man faktisk finner noen nye venner og finner flere andre felles interesser i tillegg. Kjempeflott initiativ av Arendal TKD som var så behjelpelig med å anbefale både hotell og steder å spise, og som fikk oss samlet lørdagskveld.

Søndag og siste kursdag var det en rask re-cap på hva vi lærte på lørdagen, før vi fikk introdusert enda flere kombinasjoner og tenkelige situasjoner å komme seg ut ifra, og hvor ITF Radix også stadig var en rød tråd og noe som man kunne kjenne seg igjen i fra mønsterne. Veldig interessant å se hvilke applikasjoner teknikkene våre kan ha, i tillegg til det vi faktisk trodde teknikkene var til fra før.
På siste dag var det også en skikkelig stresstest å få prøvet å forsvare seg når det blir litt kaos og det ikke lenger bare er forsvar mot en person, men flere eller en svær gjeng.

allepåselvf.kurs6


Så var det jo forsvar mot kniv og stokk, noe de aller færreste har vært med på før. Her var det plutselig litt andre ting å forholde seg til og prioritere under selve teknikkene, men likevel så vi helt klart sammenhengen med hva vi hadde lært tidligere i kurset og hvordan vi utførte det nå mot forskjellige våpen. Veldig godt å vite at med det samme utgangspunktet og litt justert taktikk, så har selvforsvarssystemet vi her lærte bredt bruksområde.

Dette var fortsatt nytt for de fleste, men desto artigere å være på seminar, for å få påfyll av inspirasjon, kunnskap og masse action. På vegne av alle oss som deltok på kurset 20-21. november, må vi rette en stor og velfortjent TUSEN TAKK til kursholderne Roy og Martin, samt Arendal TKD, for et kjempeflott kurs! Vi stortrivdes hele helgen, det levde absolutt opp til forventningene og vel så det. Kurset anbefales på det sterkeste til alle som skulle være kvalifisert på grad og alder, for dette var kjempemoro og lærerikt.


Frode Sveinungsen
Skien Taekwon-Do klubb

alleinstr6